Cetusan Revolusi

Labi yang kecil ni pun kene sepak?

Posted on: October 1, 2010

Di suatu petang,
Masa tu Labi nak masuk lane kanan.

Motor memicit hon panjang..titinnnnnnnnnn.

Labi dah bagi signal lama kot, adalah dalam 10 minit.

Labi punya tunggu punya tunggu, motor-motor eksyen dan bangga yang tengah menyelit tak bagi jalan.

Labi tau la kan Labi dalam kete. Pintu tertutup, tingkap tutup rapi, dalam aircond lagi. 

Penunggang motor janganlah cemburukan. Tahulah takde pintu, takde tingkap mahupun aircond.*Labi faham kat luar udara panas. Jadi panas jugakla kan hati masing-masing. Wakaka..

Tiba-tiba,

Datang satu motor. Hon macam biasala panjang..titinnnnnnn…

‘Jauh lagi ni’,dalam hati Labi bersuara.

Apalagi, Labi twist and turn right la..speaking London sikit. Wakaka tabiat orang Malaysia kalau orang ckp English..

Tidak semena-mena,
Si penunggang motorsikal menyepak sambil menjerit.

Tak pasti apa yang dia jerit, mungkin dia nak cakap,

1. Wei, aku nak balik cepatla..
Atau,

2. Wei, kau tak nampak ke jalan gua..
Atau

3. Wei, apadaa tak nampak ke gua

Labi tak kisahla apa yang di nak jerit, itu hak dia lah kan. Mulut dia, anak tekak dia.

Cuma yang Labi kesalkan, selamba badak je dia MENYEPAK kete gua. Tukar tone sikit. Gua panas betul walaupun dalam aircond time tu.

Kurang pahala Labi hari tu sebab terlalu bengkek dgn si penunggang motosikal tu.

Labi rasa bukan salah ibu mengandung atau sebagainya.

Rasa-rasa Labi mungkin waktu belajar memandu dia orang tak di ajar betul-betul.

Atau sukatan pelajaran tak mencukupi. Ini semua pelajaran sikap. Sejak 1400 tahun dulu, Nabi Muhammad s.a.w. dah ajar dah. Cuma umat Malaysia ni terutamanya melayu islam yang tak belajar. Dia belajar akademi fantasia je.

Labi maafkan la org yg sepak tu. Moga dapat hidayah utk berubah.

Wakakaka..

1 Response to "Labi yang kecil ni pun kene sepak?"

nak share pengalaman dua tahun terperangkap dlm congested traffic dari bukit bintang ke susur kampung padan… memang ada segelintir motorcycle rider bawak agak teruk ,pernah skali saya hon sebab confirm salah dia ..siap bagi sign mencarut lagi … side mirror pernah kena kemek sebab dilanggar waktu mencilok …apa nak buat kita tak bleh kejar ..dia je raja jalan time tu.

tp still tak faham dan malas nak faham kenapa kalau hari jumaat sesak dia lagi melampau ..kekadang sebab nak elak jam i used to went back at 8pm dengan harapan jalan clear. pitty malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Author/Pengarang

Iklan @ CR

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 14 other followers

Iklan @ CR

RSS iluvislam.com website (recommended)

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Mari Bersedekah

SVision Studio

Mercumaya: Web Hosting

Categories

Top Clicks

  • None

TQ Come Again

  • 9,340 hits

Tweet!

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Flickr Photos

Ceannabeinne

Cuckoo, Cuckoo

All the Small Mistakes

More Photos
%d bloggers like this: