Cetusan Revolusi

“Setiap tahun bawa keluarga bercuti”- Irfan Khairy

Posted on: January 30, 2011

Hari ini Labi nak pakai ganti nama SK. Faham-fahamlah kenapa SK kan.

Jutawan Internet

SK nak cerita sikit perihal Irfan Khairy untuk tatapan anda semua. Benda yang baik kita patut pelajari dan yang buruk itu kita juahilah. SK bukanlah baik sangat tapi sekadar memberi pandangan agar sama-sama kita fikir untuk ke arah yang lebih baik setiap hari. Artikel ini dipetik daripada Berita Harian Sabtu 29 Januari 2011.

Irfan Khairy, memang cukup terkenal kat Malaysia ini. Beliau merupakan seorang jutawan pada usia muda namun beliau tetap dengan sikap kesederhanaan.

Kisah Irfan ini sedikit sebanyak boleh membuka minda anda yang kita kerja hari-hari untuk keluarga kita. Bagaimana kalau kita sibuk kerja teramat sangat sampai kita lupa keluarga kita. Perniaagaan Internet rupanya penyelesaian kepada perkara ini. Bukannya 100% berlaku pasa setiap orang tetapi dengan bimbingan dan komited anda boleh berjaya.

Rapat dengan keluarga

Sebagai seorang jutawan internet beliau memang hanya bekerja di rumah dan kata beliau anak-anak beliau semuanya rapat. Pendek kata waktu rehat di sekolah abang sulung akan pergi berehat bersama dengan adiknya (Sudah tentu di sekolah yang sama).

SK dapat rasakan kebahagian dan keharmonian keluarga Irfan ini sebab beliau dan isteri beliau dapat mendidik penuh anak-anak mereka. Tabik!

Bercuti bersama keluarga sekurang-kurangnya sekali setiap tahun

Kebiasaan bercuti bersama keluarga ini memang suatu amalan yang sering ibu-bapa akan peruntukkan untuk anak-anak mereka. Cuma Irfan bercuti ke luar negara setiap tahun bersama keluarganya. Menurut beliau itu sekurang-kurangnya sekali pergi bercuit, mungkin lebih daripada satu beliau dan keluarga bercuti pada satu-satu tahun.

Ini dapat merapatkan hubungan kekeluargaan dan paling penting membahagiakan anak-anak selepas mereka telah berhempas pulas belajar di sekolah. Apabila tiba waktu cuti sekolah kita ‘Reward’ mereka agar mereka sentiasa berkeadaan cergas dan bermotivasi sentiasa.

Kagum dengan jutawan internet

Internet memang cukup menggagumkan sehingga boleh wujud jutawan daripada internet ini. Jika di luar negara kita ada pengasas Facebook yang sudah ‘billionaire’ sebelum umur 30 tahun lagi. Malah di negara kita Malaysia juga kita ada Irfan Khairy yang mencapai jutawan pada umur sebelum mencecah 30 tahun. SK cukup kgaum dengan penetapan matlamat mereka.

Menurut Irfan Khairy,

‘Apa yang kita capai tahun depan, atau lima tahun akan datang, atau sepuluh tahun akan datang adalah berdasarkan pilihan dan keputusan yang kita lakukan hari ini”

Jadi pilihan dan keputusan yang kita buat adalah pilihan kita sendiri. Kalau kita mahu jadi seorang yang hebat, kita mesti buat pilihan itu. Dengan menolak pilihan dan membuat keputusan untuk tidak jadi hebat kita merancang diri kita untuk gagal dan kalah.

Pilihan dan Keputusan

SK mahu rakan-rakan,  kita buat pilihan yang tepat dan kita fikir dan rancang sesuatu supaya tahun depan , lima (5) tahun,  dan sepuluh (10) tahun akan datang kita rasa puas hati kerana kita dah buat pilihan dan kita komited dengan keputusan itu. Atasi ketakutan anda dan sentiasa membaca menambah ilmu tentang kehidupan yang lebih baik yang kita mahu bawa kepada komuniti kita. Mudah-mudahan.

Selamat berhari minggu dari,

SK  aka Labi Revolusi Malaysia & Esnetwork (Smartlink2u)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Author/Pengarang

Iklan @ CR

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 14 other followers

Iklan @ CR

RSS iluvislam.com website (recommended)

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Mari Bersedekah

SVision Studio

Mercumaya: Web Hosting

Categories

Top Clicks

  • None

TQ Come Again

  • 9,375 hits

Tweet!

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Flickr Photos

sunset and ship

Val d'Orcia

Turbulent seas

More Photos
%d bloggers like this: